Direct Wonen
Image default
Woningen

Nieuwe woning? Hier vindt u alvast 10 tips voor de inrichting

Gaat u een nieuwe woning betrekken? Dan is dit altijd een spannende maar ook leuke periode. Het leukste moment van een nieuwe woning betrekken, is de inrichting van een nieuwe woning. Als het tijd is voor de inrichting van een nieuwe woning, dan houdt dit in dat de eventuele grove werkzaamheden, zoals verbouwingen voorbij zijn. Nu kunt u zich bezighouden met het meer verfijnde werk en de woning volgens uw smaak inrichten. Maar waar moet u allemaal aan denken? Daarom 10 tips die u helpen bij de inrichting van een nieuwe woning.

1. Laat u inspireren

U kunt wel willen beginnen met het inrichten van uw woning, maar als u nog geen idee heeft hoe uw inrichting er exact uit moet zien, dan begint u niets. Voordat u begint moet u inspiratie opdoen. Gelukkig zijn hier vandaag de dag meer dan voldoende mogelijkheden voor. U kunt in woontijdschriften kijken, maar ook op het internet vindt u een schat aan informatie over woninginrichting. Zo kunt u een idee krijgen wat u mooi vindt en bovendien is het online prijzen vergelijken voor meubels en materialen erg gemakkelijk.

2. Het kleurenpalet voor uw inrichting

De basis van een inrichting begint altijd bij het schilderen of behangen van de muren en het leggen van de vloer. Wanneer dit voltooid is, kunt u verder met de interieurindeling. Bij het aankleden van de wanden, is het kleurenpalet erg belangrijk. De kleuren geven namelijk een bepaalde interieurstijl aan of een bepaalde sfeer die u wilt uitstralen. In de regel worden de wanden voorzien van een neutrale basiskleur. Dit kan bijvoorbeeld wit, grijs of beige zijn. In eerste instantie kan dit enigszins saai overkomen, maar wanneer u uw interieur verder aankleedt, zult u zien dat dit meevalt. De basiskleur is dan juist heel belangrijk. Uiteraard kunt u ook één of meerdere wanden voorzien van een contrasterende en meer opvallende kleur, maar het is niet aan te raden dit voor alle wanden te gebruiken.

3. Welke vloer wilt u?

De vloer is één van de belangrijkste basisonderdelen van uw interieur. De vloer moet niet alleen goed bij uw interieur passen, u moet ook rekening houden met de mate van slijtage van de vloer. Op plekken waar u de vloer intensief gebruikt, moet u zeker kiezen voor sterk materiaal. Er is veel keuze uit verschillende vloeren. Houten vloeren blijven altijd populair. Dit kan om massief hout gaan, maar ook laminaat en PVC vloeren met houtlook zijn niet aan te slepen. Afhankelijk van uw interieurkeuze kunt u kiezen uit een vloer met donkere of lichte houtsoorten.

4. Wilt u een bepaalde interieurstijl?

Op foto´s in woonbladen zijn bepaalde interieurstijlen altijd mooi weergegeven. Hoewel dit in de praktijk altijd lastiger is om zelf uit te voeren, kunt u wel degelijk kiezen voor een bepaalde stijl. U heeft dan ook de keuze uit veel verschillende interieurstijlen, zoals een modern, klassiek, landelijk of industrieel interieur. Wanneer u uitdrukkelijk voor een bepaalde interieurstijl kiest, dan is het belangrijk om in ieder geval de grote lijnen van deze stijl aan te houden, anders zou het wel eens rommeltje kunnen worden, waardoor de door u gekozen interieurstijl niet duidelijk naar voren komt.

5. Meubels uitkiezen

Meubels aanschaffen is vaak één van de grootste uitgaven die u doet bij het inrichten van een woning. Het is daarom belangrijk dat u hieraan tijd besteedt en goed overdenkt welke meubels u wilt. Hierbij moet u ook denken aan de lange termijn. Zou u meubels met een modern design over enkele jaren nog steeds mooi vinden of wilt u op termijn een nieuw interieur? Ook nu kan internet u helpen. Hier kunt u veel meubels bekijken en inspiraties opdoen, alsmede prijzen vergelijken.

6. Verlichting

Verlichting is van zeer grote waarde voor uw interieur. Zowel overdag als ´s avonds. Overdag kunt u met een bepaalde design lamp een statement maken en ´s avonds creëert u sfeer met uw verlichting. Wilt u goede verlichting, maar wilt u geen grote lampen in de weg hebben staan of hangen? Dan kunt u kiezen voor inbouwspots. De lampen zijn dan mooi en strak weggewerkt in het plafond. En ook al zijn inbouwspots subtiel aanwezig, ook hier kunt u kiezen uit een bepaalt design. Inbouwspots zijn te koop in verschillende afmetingen, zoals een standaard maat, extra groot of kleine inbouwspots. Ook de kleur van inbouwspots kunt u bij uw interieur laten passen.

7. Beplanting in de woonkamer

Planten in de woonkamer geven uw interieur altijd een gezellige sfeer. Als u bijvoorbeeld kiest voor een zeer modern interieur, dan komt de woonkamer nogal minimalistisch en ongezellig over. Met een plant kunt u ook in een modern interieur de nodige gezelligheid en warmte brengen. U hoeft uiteraard niet uw gehele woonkamer vol te zetten, maar één grote plant als eyecatcher is vaak al voldoende.

8. Woondecoratie

Met woondecoratie maakt u het interieur helemaal af. Het is verleidelijk om direct al woondecoratie aan te schaffen, maar beter doet u dit niet. Wacht tot u daadwerkelijk uw woning heeft ingericht. Dan kunt u hierbij passende woondecoratie kopen. Als u voortijdig al woondecoratie aanschaft, heeft u kans dat dit helemaal niet bij uw interieurstijl past. Als u bepaalde woondecoratie toch plaatst omdat u deze al gekocht heeft, dan doet dit afbreuk aan uw interieurstijl.

9. Kunst hoort erbij

Uiteraard hoort ook kunst bij de afwerking van uw interieur. Dit kunnen schilderijen zijn, maar ook een beeldhouwwerk of een andere vorm van kunst. Niet iedereen heeft voldoende budget om dure kunst aan te schaffen. Dit hoeft gelukkig ook niet. Bezoek bijvoorbeeld eens een kringloopwinkel. Hier vindt u meer dan voldoende schilderijen tegen een zeer lage prijs. Als u zelf creatief bent, dan kunt u ook zelf een leuk schilderij maken.

10. Schakel een expert in

Niet veel mensen zullen dit hebben, maar er zijn altijd mensen die juist opzien tegen het inrichten van een woning. Dit gaat dan vooral om mensen die van zichzelf vinden dat zij geen smaak hebben of werkelijk geen idee hebben hoe zij hun nieuwe woning willen inrichten. In dit geval kunt u een interieurontwerper inschakelen. De interieurontwerper gaat met u in gesprek en zal op basis van uw wensen een interieur samenstellen. U mag zeker verwachten dat het ontwerp van een expert altijd uw verwachtingen zal overtreffen.