Direct Wonen
Image default
Woning kopen

Wat kost een erkende schatting en wat is het verschil met een gratis schatting?

U kan uw huis om verschillende redenen laten schatten. Dit kan bijvoorbeeld bij de verkoop van uw huis, een waardebepaling bij lening, een aangifte van nalatenschap bij erfenis, bij een scheiding of bij het inbrengen van onroerend goed in een vennootschap. Afhankelijk van uw reden, kan u bij verschillende personen en diensten aankloppen. Over het algemeen zijn er twee soorten schattingen: een gratis schatting en een erkende schatting.

Het grote verschil tussen gratis en erkend

1.     Een gratis schatting

Wat is nu het grote verschil? Een gratis schatting wordt meestal uitgevoerd door een makelaarsbureau. Hierbij komt een vastgoedmakelaar langs om de woning te schatten en om de verkoop van uw woning te bespreken. Indien u tevreden bent over het geschatte bedrag, zal dit bureau u begeleiden bij de verkoop van uw woning. Het voordeel hieraan, is dat deze vastgoedkantoren vaak al een grote database aan potentiële kopers hebben in uw regio.

Nog een troef waarmee een vastgoedmakelaar het verschil maakt bij het bepalen van de potentiële verkoopprijs? Zij zien het renovatiepotentieel. Dit tilt de waarde van je woning vaak fiks de hoogte in. Heel wat mensen willen gerust wat renoveren na hun aankoop.

Ook de Mobiliteitsscore speelt tegenwoordig een rol bij het bepalen van de waarde van je woning. Meer en meer mensen doen het vandaag de dag zonder wagen en dan is een flinke Mobiscore een onmiskenbaar voordeel. Bezit je pand specifieke eigenschappen of een luxueuze uitstraling, dan heeft dit ook impact op de gratis schatting. Heel wat mensen kiezen bewust voor een woning met karakter of in een specifieke bouwstijl.

Een schattingsverslag- of rapport bij een regionale vastgoedmakelaar is vaak een dossier om U tegen te zeggen.

2.     Een erkende schatting

Wilt u een uitgebreid verslag met fiscale voordelen, dan kan u best bij een erkend/beëdigd schatter of een landmeter aankloppen. Dit is een goed idee wanneer het bijvoorbeeld gaat om het schatten van onroerend goed bij erfbelasting. Uiteraard wilt u in dit geval niet te veel belastingen betalen, en de schatting door een beëdigd schatter is steeds bindend bij aangifte van de erfbelasting. Houd er wel rekening mee dat zo’n schatting al snel tussen de €250 en €500 kan kosten, en het aan te raden is om op voorhand te informeren naar de exacte prijs.

Een erkend schatter is steeds VLABEL erkend, wat betekent dat deze op een lijst staat die erkend is door de Vlaamse Belastingsdienst. Deze schatting is dus definitief en zo vermijdt u het risico dat u achteraf een boete krijgt omdat u te weinig belastingen heeft betaald, of dat u teveel erfbelasting moet betalen. Ook kan u de factuur van deze schatting inbrengen als beroepskost, wat zeker interessant is bij een vennootschap.

Dus het grootste verschil tussen de twee opties, is dat een schatting door een makelaar voordeliger is en in de meeste gevallen helemaal gratis terwijl er reeds een basis aan potentiële kopers is. Vaak hebben vastgoedmakelaars ook een online schattingstool om de waarde van uw woning te schatten. Een erkende schatting is dan weer wat duurder, maar deze is objectiever en uitgebreider, en deze biedt fiscale voordelen.

Belangrijk om te weten, is dat een schatting maar een indicatie is, verschillende schatters kunnen op een ander bedrag uitkomen. Daarom is het steeds handig om een second opinion te nemen indien u niet akkoord gaat met het geschatte bedrag. Ook is een schatting tijdsgebonden en moet deze dus steeds zo recent mogelijk zijn. Een schatting van een of twee jaar geleden, is vaak niet meer geldig.

https://www.mvastgoed.be/nl/gratis-schatting