Direct Wonen
Image default
Woning en Tuin

Wat is beter als dakbedekking: bitumen of EPDM folie?

Als het nodig is om het platte dak van je woning of bedrijf opnieuw te bekleden kan er worden gekozen uit 2 materialen: EPDM folie en bitumen. EPDM folie is een relatief nieuw materiaal. Het is een soort synthetische rubber, die bestand is tegen hele hoge en hele lage temperaturen, uv straling, grote hoeveelheden water en rondvliegende stukjes brandend materiaal. Bitumen is de klassieke dakbedekking. Het wordt gemaakt uit aardolie. Bitumen is ook bestand tegen veel regenwater, maar minder goed tegen zonlicht. Onder invloed van uv stralen gaat het brokkelen en dan moet de dakbedekking worden vervangen.

Montage

Een nieuwe dakbedekking van bitumen moet altijd worden aangebracht door professionals. Het wordt geleverd in stroken, die door de installateurs met branders aan de randen met elkaar worden verbonden. Het aanbrengen van EPDM dakbedekking folie, dat uit 1 stuk bestaat, wordt gedaan met lijm. Het kan worden gedaan door een handige klusser, maar er zijn wel dingen waar rekening mee moet worden gehouden. Het lijmen van EPDM folie kan niet bij natte weersomstandigheden. Ook moet vooraf worden onderzocht of er geen condens kan ontstaan tussen het dak en de EPDM folie. Als dat wel zo is zal de lijm verzepen en dan laat de dakbedekking los.

Kostenplaatje

Zelfs als EPDM folie door doe-het-zelvers wordt aangebracht zijn de aanschaf van het materiaal en de montage duurder dan bitumen. Wie uitgaat van een kortetermijn berekening zal dus kiezen voor bitumen. Een kenmerk van EPDM folie is echter, dat het 50 jaar of langer meegaat, dubbel zo lang als een bitumen dakbedekking. Gedurende de levensduur van een dakbedekking van EPDM folie moet er dus 2 keer een bitumen dakbedekking worden aangebracht. Over 50 jaar is EPDM folie dus goedkoper dan bitumen. EPDM folie is bovendien te recyclen.

https://www.epdmkopen.be/categorie/epdm-folie/