Direct Wonen
Image default
Woning en Tuin

Hoe Neon Signs een iconisch onderdeel werden van de Amerikaanse cultuur

 

Of je het je nu realiseert of niet, de kans is groot dat je wel eens neon art hebt gezien. Deze heldere, kleurrijke en vaak in het oog springende displays zijn moeilijk te missen. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe ze zijn ontstaan? In deze blogpost verkennen we de geschiedenis van neonreclames en hoe ze zo’n iconisch onderdeel van de Amerikaanse cultuur zijn geworden.


the neon compan

De geschiedenis van neonreclames

Neonborden werden voor het eerst aan de wereld voorgesteld op de Autosalon van Parijs in 1910. De Franse ingenieur Georges Claude was verantwoordelijk voor hun creatie. Claude had gewerkt aan een manier om een nieuw verlichtingssysteem te creëren dat minder elektriciteit verbruikte dan de traditionele gloeilampen. Hij ontdekte dat wanneer hij een glazen buis vulde met neongas en een elektrische stroom toepaste, het gas helder ging gloeien. Claude besefte dat hij op iets bijzonders was gestuit en vroeg onmiddellijk octrooi aan.

 

Het eerste neonbord werd gemaakt voor een kapperszaak in 1912. Op het bord stond “Nous Ne Coulons Pas,” wat betekent “Wij Lekken Niet.” (Je kunt hier een foto van dit vroege bord zien.) Pas in 1923 werden de eerste neonreclames in de Verenigde Staten gebruikt. Zakenman Earl C. Anthony was degene die ze uit Europa liet overkomen en hij zag al snel hun potentieel als marketinginstrument. Hij begon ze te verkopen aan bedrijven in heel Los Angeles en ze sloegen snel aan.

 

Tegen de jaren 1930 waren neonreclames overal in Amerika. Grote en kleine bedrijven gebruikten ze om de aandacht te trekken, reclame te maken en zich te onderscheiden van de concurrentie. Ze werden zo populair dat ze zelfs hun weg vonden naar de populaire cultuur en in alles verschenen, van films tot stripboeken. Dankzij hun flitsende ontwerpen en schitterende kleuren werden neonlichten synoniem met de steden en dorpen van Amerika.

Neonborden zijn meer dan mooie displays; ze zijn een belangrijk deel van de Amerikaanse geschiedenis. Deze iconische stukken Americana bestaan al meer dan 100 jaar en het ziet er niet naar uit dat ze snel zullen verdwijnen. Dus als je de volgende keer een neonbord ziet, neem dan een moment om de plaats ervan in onze cultuur te waarderen – verleden, heden en toekomst.