Direct Wonen
Image default
Woning en Tuin

Minimaliseren van warmteverlies in huis

Indien je graag mee wilt helpen bij het reduceren van de CO2-uitstoot van je woning en jouw energierekening graag wilt verlagen, zal het installeren van isolatie of tocht isolatie het warmteverlies verminderen wat ervoor zorgt dat de kachel minder brand. 

Er zijn veel eenvoudige maar effectieve manieren om het huis te isoleren, die het warmteverlies aanzienlijk kunnen verminderen en tegelijkertijd de stookkosten kunnen verlagen.

Start klein, eindig groot

Begin eens met kleine reparaties in en om het huis. Deze kunnen zelfs een aanzienlijke besparing op de energierekening opleveren. Als je bijvoorbeeld de warmwaterboiler uitrust met een isolatiemantel, bespaar je al meer dan €10 per jaar aan verwarmingskosten en meer dan 100 kg CO2-uitstoot.

Het maakt eigenlijk niet uit of je nou op zoek bent naar een snel te realiseren en eenvoudige stap om de woning te verduurzamen of een specialist inhuurt om bijvoorbeeld steenwolplaten te isoleren. Met behulp van dit advies wordt jouw woning meer op een constante temperatuur gehouden waarbij de kachel minder aan het werk hoeft. 

Spouwmuur isolatie

Indien er warmte verloren gaat in een ongeïsoleerd huis, is dat voor een derde via de muren. Dit kan verholpen worden door de spouwmuren fatsoenlijk te laten isoleren. Hiermee bespaar je energie en stookkosten zowel in de winter als de zomer wanneer de airco aan de bak moet. 

Vloerisolatie

Je kunt de warmte langer in huis houden door de begane grond of vloerdelen boven onverwarmde ruimtes zoals die van de garage te isoleren. De nieuwere woningen hebben over het algemeen een betonnen vloer op de begane grond, terwijl oudere woningen over een houten vloer beschikken. Beide varianten kunnen geïsoleerd worden wat aan het einde van de maand weer wat uitgaven bespaart. 

Dak- en zolderisolatie

Een woning verliest zijn warmte het meest via het dak. Het dak isoleren zoals de zolder of het platte dak is een effectieve manier om warmteverlies te verminderen en de CO2 uitstoot flink te verlagen. Eenmaal van deze isolatie voorzien? Dan kun je gerust 40 jaar verder. 

DIY zolderisolatie

Indien het dak of plafond van binnenuit of buitenaf fatsoenlijk toegankelijk is en geen overtollig vocht bevat of verrot is, kun je zelf aan de slag met isolatie aanbrengen. 

Moeilijk te isoleren plekken

Indien je de isolatie goed wilt uitvoeren dien je ieder hoekje of gaat te dichten. Het vocht, de koude lucht van buiten of de warme lucht vanuit je huis vindt zijn weg wel naar buiten indien deze bestaat. Vergeet daarom niet om bijvoorbeeld tussen de balken van je vide (ruimte) isolatie aan te brengen, het houdt je huis warmer, maar maakt de dakruimte erboven kouder.

Andere delen in je woning die eventueel een lek zou kunnen veroorzaken wat leidt tot warmteverlies en een minder effectieve isolatiegraad zijn bijvoorbeeld leidingen leidingen, elektra, buizen, kozijnen, ramen en deuren. Moeilijk te bereiken delen kun je isoleren met bijvoorbeeld PUR-schuim.

 

https://directwonen.be/minimaliseren-van-warmteverlies-in-huis/