Direct Wonen
Image default
Isolatie

Wanneer is dak isoleren verstandig?

Wanneer is dak isoleren verstandig?

Als je meer op je energiekosten wil besparen is het verstandig om je dak te isoleren. Wanneer je dak niet geïsoleerd is zal er door het dak heen heel veel warmte uit je huis verdwijnen. Als je je dak isoleert kan je per jaar wel honderden euro’s aan energiekosten besparen. Maar hoe pak je dat dan aan en waar moet je dan allemaal op letten als je je dak wil laten isoleren? In deze blog lees je meer over het isoleren van je dak. 

Hoe gaat het isoleren van het dak in zijn werk? 

Als je een schuin dak hebt, dan is het de meest makkelijke oplossing om je dak aan de binnenkant te laten isoleren.  De buitenkant van het dak isoleren kan heel ingrijpend zijn. Hierdoor wordt het dak hoger. Dan kan het zo zijn dat je ook je dakgoten moet laten aanpassen aan de nieuwe situatie.

Ook bij een plat dak is het isoleren aan de binnenkant een stuk makkelijker. Hiervoor kan je steenwolplaten of isolatierollen gebruiken. Bij een houten dak worden deze tussen de dakbalken geplaatst. Als je een vochtige ruimte moet isoleren is het beter om dat niet aan de binnenkant te doen. 

Waar moet je op letten bij dakisolatie

Als je in een woning woont die voor 1975 gebouwd is, dan is de kans heel groot dat er allemaal isolatie gaten in het huis zitten. Als je dan je huis gaat isoleren, dan verdwijnen deze kieren. Dit ga je dan merken in de vochtigheid in het huis. Mocht je besluiten te isoleren, kijk dan na het isoleren wel of de ventilatie nog goed genoeg is. 

Voordat je aan het isoleren van je huis gaat beginnen moet je er wel eerst goed op letten of er nergens gebreken zijn. Hierbij moet je dan denken aan gebreken als vochtplekken of houtrot. Als isolatiemateriaal eenmaal vochtig is geworden, dan neemt de isolatiewaarde enorm af. 

Wat kost het isoleren van je dak? 

Wat het isoleren van je dak precies kost is helemaal afhankelijk van de isolatiemethode die gebruikt gaat worden. Ook het materiaal dat gebruikt wordt heeft invloed op de kosten. Daarnaast is de plaats waar geïsoleerd moet worden ook van invloed op de prijs. Zo is isolatie aan de buitenkant meer kostbaar dan isolatie aan de binnenkant van je dak. 

In sommige gevallen is het mogelijk om subsidie te krijgen voor het laten isoleren van je dak. Of er wordt een lening tegen gunstige voorwaarden aangeboden waar je je dak mee zou kunnen isoleren. Als je een eigen huis hebt en je bent lid van de Vereniging Eigen Huis, dan is het ook mogelijk om een ledenkorting te krijgen voor het isoleren van je dak? 

Het isoleren van de zoldervloer

Als je niet je dak wil isoleren, dan zou je ook je zoldervloer kunnen isoleren. Dit kan alleen als het een onverwarmde zolder is die geen open verbinding heeft met de verdieping die onder de zolder ligt. Als je een houten vloer hebt kan je deze aan de onderkant isoleren met isolatieplaten.