Direct Wonen
Image default
Duurzaam en gezond wonen

Voordelen van fietsen voor vrouwen

1 – Goed voor je hart

Fietsen is een uitstekende manier om je hart te versterken. Feit is dat hartziekten de nummer één moordenaar van vrouwen zijn; In 2015 concludeerde The American Heart Association dat “elke minuut in de Verenigde Staten iemands vrouw, moeder, dochter of zus sterft aan een hartziekte, beroerte of een andere vorm van hart- en vaatziekten (CVD). Meer dan één op de drie vrouwen leeft met CVD, waaronder bijna de helft van alle Afro-Amerikaanse vrouwen en 34 procent van de blanke vrouwen. Hoewel het sterftecijfer door hartziekten bij mannen de afgelopen 25 jaar gestaag is gedaald, is dat bij vrouwen langzamer gegaan.” Gestructureerd fietsen als onderdeel van een formele trainingsroutine beschermt tegen hart- en vaatziekten.

2 – Kan beschermen tegen borstkanker
Veel studies tonen aan dat fysiek actieve vrouwen een lager risico op borstkanker hebben dan inactieve vrouwen; in een meta-analyse uit 2013 van 31 prospectieve studies was de gemiddelde vermindering van het borstkankerrisico in verband met fysieke activiteit 12%. Lichamelijke activiteit is in verband gebracht met een lager risico op borstkanker bij zowel premenopauzale als postmenopauzale vrouwen; het bewijs voor een verband is echter sterker voor postmenopauzale borstkanker. Vrouwen die hun fysieke activiteit na de menopauze verhogen, hebben mogelijk ook een lager risico op borstkanker dan vrouwen die dat niet doen.” Of je nu kiest voor een Physique 57 training of voor een fietstocht, het verhogen van je fysieke activiteit zal je gezondheid positief beïnvloeden!

3 – Geeft je vitamine D
Oké, vitamine D in je systeem krijgen is geen direct gevolg van fietsen, maar buiten fietsen kan dat wel zijn! Experts zeggen dat “misschien wel de meest vitale [functies van Vitamine D] zijn het reguleren van de opname van calcium en fosfor, en het bevorderen van een normale werking van het immuunsysteem. Een voldoende hoeveelheid vitamine D is belangrijk voor een normale groei en ontwikkeling van botten en tanden, en een betere weerstand tegen bepaalde ziekten. Een fiets kopen, zoals een omafiets is dan ook een slimme zet om op vitamines op te bouwen!

5 – Fietsen bouwt uithoudingsvermogen op
Nadat ze op de damesfiets naar haar werk en terug naar huis was gereisd voor repetities en (later) voorstellingen van een drie uur durend toneelstuk in Amsterdam, vroeg Kevin haar uiteindelijk waarom ze na zo’n lange en vermoeiende dag op de fiets stapte. Meryl antwoordde: “Ik moet mijn uithoudingsvermogen opbouwen.” Net als de meeste andere oefeningen heeft fietsen sportspecifieke uithoudingsvereisten. Het mooie van dit punt is dat je uithoudingsvermogen wint zonder dat je hoeft te trainen als een Olympisch atleet. Soms is het verplaatsen van de fiets al voldoende om je longkracht te vergroten. Bovendien kun je met dit apparaat doelbewuster trainen (als een hoog uithoudingsvermogen je doel is); Selene Yeager van bicycling.com schrijft een geweldige, doelbewuste training die je kunt gebruiken als je traint om je uithoudingsvermogen te vergroten.

https://directwonen.be/voordelen-van-fietsen-voor-vrouwen/