Direct Wonen
Image default
Woning en Tuin

Alles wat je moet weten over MDF platen

Als doe-het-zelver heb je ongetwijfeld al eens gebruik gemaakt van MDF platen. Deze Medium-Density Fibreboard platen zijn gemaakt van houtvezels en harsen, samengeperst tot een stevige plaat. De platen zijn geschikt voor een groot aantal toepassingsmogelijkheden, waardoor je jouw klusprojecten tot een goed einde kunt brengen. Voordat je echter gaat werken met deze varianten is het goed om voor jezelf op een rij te zetten wat de platen precies zijn en waarvoor je deze kunt gebruiken. En welke voor- en nadelen zijn hieraan verbonden? Alles wat je moet weten, lees je in dit artikel.

Veel voordelen bij de MDF platen

MDF platen hebben een groot aantal voordelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bewerkbaarheid van de platen. Zodra je hierin zaagt, splinteren de platen niet. Daarnaast kun je deze eenvoudig infrezen en zijn de platen bestand tegen temperatuurverschillen. De platen zijn hierdoor ook erg populair bij bijvoorbeeld meubelmakers en timmerlieden. De grote buigsterkte zorgt er tevens voor dat jij alle schroeven en spijkers erin kunt slaan, zonder dat de plaat breekt. Jij hoeft ze alleen nog maar toe te passen bij jouw volgende klusproject en te profiteren van de duurzame eigenschappen en afwerking.

Hier kun je rekening mee houden

Voordat je de MDF platen toe kunt passen in jouw volgende klusproject is het wel goed om te weten waar je rekening mee moet houden. Zo kan langdurige zware belasting voor doorzakking zorgen. Het is daarom verstandig om voor sommige meubelstukken ander hout te gebruiken. Daarnaast zijn dikkere platen vaak poreuzer, doordat de lijm niet helemaal doorgedrongen is in de kern. Dit zorgt er tevens voor dat een verflaag aanbrengen niet altijd eenvoudig is. Door hierop te letten, zorg je ervoor dat de platen een duurzame optie zijn voor jouw woning en jij jouw steentje bijdraagt aan een beter milieu.

https://www.platenshop.be