Bij het ontwerpen of bewonen van een tiny house komen heel wat praktische vragen kijken. Een daarvan is: hoe werkt de elektriciteit? Zeker als je off-grid wil gaan of minder afhankelijk wil zijn van het net, moet je goed weten wat mogelijk is en waar je op moet letten. Tiny houses zijn klein, maar vragen net zo goed om een doordacht en veilig elektrisch systeem.
De aanpak verschilt sterk naargelang je woning permanent aangesloten wordt op het elektriciteitsnet, of net volledig zelfstandig moet kunnen functioneren. In beide gevallen is het belangrijk om zuinig met energie om te springen. In een beperkte ruimte is er minder plaats voor zware systemen of overbodige toestellen. Daarom moet elk onderdeel van het elektrisch plan afgestemd zijn op de beschikbare ruimte én het dagelijkse gebruik.
Aansluiting op het netDe eenvoudigste oplossing is een klassieke aansluiting op het stroomnet. Dit kan op een vaste locatie, zoals een erkende standplaats of terrein met voorzieningen. De installatie lijkt dan sterk op die van een gewone woning, maar wordt vaak compacter uitgevoerd. Toch gelden ook hier alle veiligheidsnormen, met een zekeringkast, aarding en correcte bekabeling. Het grote voordeel is dat je geen zorgen hebt over batterijen, zonlicht of verbruik. Maar je bent wel afhankelijk van een externe leverancier én je moet toestemming krijgen om een aansluiting aan te leggen op de locatie waar je tiny house komt te staan.
Off-grid oplossingenVeel mensen kiezen bewust voor een tiny house omdat ze duurzamer en zelfstandiger willen leven. In dat geval is een off-grid systeem nodig. De meest gebruikte bron hiervoor is zonne-energie, opgewekt via zonnepanelen op het dak of in de buurt. De opgewekte stroom wordt opgeslagen in batterijen, zodat je ook ’s avonds of op bewolkte dagen elektriciteit hebt.
Een off-grid systeem vraagt wel meer planning. Je moet weten hoeveel stroom je dagelijks nodig hebt, welke toestellen onmisbaar zijn, en hoe je verbruik kunt spreiden of beperken. Zuinige toestellen en een slim verlichtingsplan maken hier het verschil. Sommige bewoners combineren zonnepanelen met een kleine windturbine of gebruiken een noodgenerator bij langdurig tekort.
Spanning en stopcontactenTiny houses werken meestal op 230 volt, zoals een gewone woning. Voor sommige toepassingen, zoals verlichting of USB-opladers, wordt ook 12 volt gebruikt, net zoals in campers of boten. Dat kan interessant zijn als je volledig off-grid woont, omdat het minder verlies geeft bij opslag in batterijen. Let wel: meng nooit zomaar 230 volt en 12 volt in één circuit. Laat je installatie altijd nakijken door een vakman, zeker voor de keuring.
Het aantal stopcontacten moet voldoende zijn, maar overdrijf niet. In een kleine ruimte kan een goed geplande stroomkring voldoende zijn voor het basisgebruik. Denk na over waar je toestellen meestal staan, en vermijd onnodige verlengsnoeren of verdeelstekkers.
Slim omgaan met stroomElektriciteit in een tiny house draait niet alleen om techniek, maar vooral om keuzes. Je leert anders kijken naar verbruik, naar noodzaak en gemak. Elk stopcontact en elk lichtpunt krijgen meer betekenis. Door bewust om te gaan met je installatie, creëer je een leefomgeving die niet alleen functioneel is, maar ook duurzaam. Klein wonen betekent in dit geval: slim wonen.
|
https://www.mytinyhouse.be/ |
