Direct Wonen
Image default
Woning en Tuin

Wat is een lichtkoepel?

De term ‘lichtkoepel’ verwijst naar een raam in het dak of plafond van een constructie. Lichtkoepels laten natuurlijk licht binnen in een gebouw en kunnen de ruimte open en uitnodigend laten aanvoelen. In sommige gevallen worden ze gebruikt om een anders schemerig interieur te verlichten. Een ideaal dakraam is drie- of vierzijdig, zodat het licht op verschillende momenten van de dag kan binnenvallen zonder te verblinden.

Verschillende soorten lichtkoepels

Het meest voorkomende type lichtkoepel is gebogen glas, dat zo is ontworpen dat het licht van boven wordt opgevangen en naar beneden wordt weerkaatst in een ruimte eronder. Dakramen zijn verkrijgbaar in vele vormen en maten, waaronder rechthoekig, vierkant, zeshoekig en achthoekig.

De meeste lichtkoepels kunnen op platte of hellende daken worden geïnstalleerd, hoewel de helling minder dan 14 graden moet zijn voor een goede afwatering. Dakramen zijn verkrijgbaar in twee soorten: vaste en bedienbare.

Vaste lichtkoepels zijn bijna altijd bevestigd aan de dakstructuur en kunnen niet worden geopend of verwijderd. Openslaande dakramen hebben scharnierende vleugels die naar buiten opengaan, waardoor frisse lucht en zonlicht een huis binnen kunnen komen tijdens warme weermaanden. Openslaande dakramen hebben ook ventilatieopeningen waardoor lucht van een oven of airconditioner door de unit naar de woning kan worden geleid. Zo kunnen ze het hele jaar door worden gebruikt.

De lichtkoepels van Velux

Velux is een Vlaams merk welke is gespecialiseerd in ramen en raambekleding. Ze verkopen bijvoorbeeld dakramen en lichtkoepels. Ze hebben vele verschillende opties wat betreft hun lichtkoepels. Zo kan je zowel vaste lichtkoepels als bedienbare lichtkoepels verkrijgen.

Zo is er voor ieder wel wat wils. Velux is van origine een Vlaams bedrijf, maar in Nederland is Velux sinds 1988 ook bezig met het maken en verkopen van hun producten. Op zoek naar een dakraam of lichtkoepel? Kijk dan snel eens rond op hun website!

https://www.lichtkoepelshop.com